tisdag 24 juli 2012

Dag 64. Järnäsklubb (40 km)(Foto: Marita, Wilma och Christer.)

Dag 13 lovade jag en kvinna på stranden i Ringenäs att inte gena över Degerfjärden. Det fanns en anledning till hennes förmaning, likaså en anledning för mig att lyssna noga. Mer än så behöver inte sägas om detta just här.

Jag trodde att jag satt fast för evigt. Men klockan kvart över sju i morse kom jag så äntligen loss från mitt karga och havsdånande Kvistholmen, rundade Själnön och gick rakt norrut in i Degerfjärden.

Fillingen blev ett perfekt första stopp, en klar humörhöjare efter de första två timmarnas paddling i långa, sövande sjösjukedyningar. Där blev jag direkt omhändertagen - mitt i mitt desperata müslikok - av Marita, Christer och hunden Wilma. De bjöd på kaffe, smörgåsar, vattenpåfyllning och mjölk till mitt smaklösa torrkok. Den första av två helomvändningar under dagen.

Sedan höll jag mitt löfte, gick ytterligare ett par kilometer in i fjärden innan jag svängde österut mot Drivören. Just denna dag var vågorna relativt lätthanterliga inne i fjärden, men desto tuffare vid rundningen av Långörudden. Det blev en osnygg u-sväng långt ut i havet för att komma förbi alla bränningar och brytande vågor. Jag var glad när det var över.

Efter en lunch med tillhörande flugstrid på stranden vid Gåsgrundet väntade en timme på Nordmalingsfjärden, en plaskig rundning av Järnäsudden och en ganska oväntad jättemiddag på Järnäsklubbs skärgårdscafé. Jag bad om mycket grädde till min gräddlösa men väldigt goda cheesecake, och fick som jag ville. Helomvändning nummer två.

En mentalt jobbig dag - med tunga fjärdar, dyningar, yrsel och havets tröttande dån - har fått ett väldigt bra avslut.

Lä, lugn, mätt och gräsplätt.

2 kommentarer:

  1. Ola - du har alltid varit väldigt envis och velat vad du vill! Så, paddla på - jag håller tummarna och önskar dig en fortsatt god tur och att allt går bra vidare norrut. Hoppas du kan njuta lite av det nordsvenska ljuset och midnattssolen också!
    Kramar mamma
    P.S. Vad bra att du får (extra) grädde:-)

    SvaraRadera
  2. Norrländsk gammsjö är alltid utmanande och mentalt krävande, framförallt i kombination med en norrländsk midsommar dagen innan. Tänk vad du framkallar gamla minnen på din tur, inte alltid så trevliga. ;o) /H

    SvaraRadera