torsdag 2 augusti 2012

Dag 73. Junkön (40 km)(Foto: Oväder över gästhamnen på Junkön.)

Prognosen sa tilltagande vind och 6-10 m/s efter lunch. Därför steg jag upp redan klockan fem, satt i kajaken halv sju och tog en första paus så sent som tre timmar senare. Jag ville framåt innan buset drog in.

Efter en halvtimmes paus och en uppiggande kopp kaffe började luften svalna och himlen successivt svartna. Jag paddlade vidare men valde att ändra rutten från en oskyddad genväg till en skyddad omväg, med tanke på den tilltagande vinden. När åskan till slut kom satt jag redan i gästhamnen på Junkön med två våfflor på bordet och en vedeldad bastu på uppvärmning.

Jag kände mig inte riktigt klar med dagen, men det gjorde å andra sidan inte vinden heller. Precis när jag skulle kasta loss, strax efter halv sex, började björkarna böja sig igen, trots att vattnet såg ut att ligga platt ute på Junköfjärden. En seglare som just kom in i hamnen pratade om 12 m/s, att utsikten i lä bedrog. Ja, så tycks det ofta vara. Det är nog bättre att lita till björken.

I hamnen var det trevligt. Och ännu trevligare blev det när jag bjöds in på middag hos Marit, Nils-Erik, Ella och Tova, i deras segelbåt. Ella ville spela lotto med mig, Tova ville hellre ha svar.

Tova älskar mig, hon både sa det och skrek det igenom hela middagen. Då måste det vara sant. Men innan jag drog "hemåt" för att slå upp tältet kom det fram att Tova hade sagt samma sak till en annan ensam bryggvandrare tidigare under dagen. Jag förlåter henne och går vidare, hon är ju trots allt bara nyss fyllda fyra.

Efter att jag hade gått vidare, slagit upp tältet och helt förlikat mig med dagens oväder blev jag bjuden på saft och smörgåsar av Anders och Robert, sommarjobbare på caféet i hamnen. En bra avslutning på ännu en bra dag i Bottenviken.

3 kommentarer:

 1. Ola. Jag blir så sugen på att kasta mig ut på långtur när jag läser dina inlägg att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

  Jag har inget egentligt vettigt att säga, men skickar dig en stor fet varm hälsning, och hoppas att de dagar som är kvar blir riktigt fina.

  /ya tengroth

  SvaraRadera
 2. Ola!
  Du skriver om paddling. Vilket är viktigast PADDLING eller att FIKA?
  hälsn från en som bara undrar

  SvaraRadera
 3. Heja Höiden!
  Nu är det inte långt kvar. Vart kommer du gå i mål? Har du tänkt att paddla uppför Torne älv för att komma till Haparanda?

  Tack för en rolig läsning. Vi ses väl på en fika i Gamla Enskede Bageri inom kort?

  /J J

  SvaraRadera