fredag 3 augusti 2012

Dag 74. Lilla Trutskär (61 km)(Foto: Kväll över Lilla Trutskär.)

Sent i går kväll blåste det in en mental blockad i tältet. Junköfjärden var omöjlig, den gick inte att passera, det var alldeles för långt till nästa ö.

Jag satt fast i gästhamnen för evigt. Nu skulle jag få kontakta Luleå kommun för att söka sommarjobb (och vinterjobb) som allt-i-allo i hamnen. Framtiden var utstakad och definitiv.

Blockaden följde med mig hela vägen in i sömnen, in i gryningen, och väckte mig otåligt redan klockan fem. Då fick jag nog. Nu var det dags att med stadiga paddeltag möta all oro, alla rädslor och alla otäcka fjärddemoner som fått fäste och satt sig under skinnet längs min långa resa.

Jag genade krokigt över Junköfjärden och dess gulliga farled för pittoreska industrifartyg ... genade över smått löjliga Brändöfjärden ... genade över den öppna och välkomnande Harufjärden ... och genade till slut över Repskärsfjärden. Den låg där så vacker i kvällningen. Jag kunde helt enkelt inte motstå frestelsen att korsa den, korsa den fridfullt och samtidigt sjunga igenom alla sånger som gett mig ro så många gånger, både i svag bris, sjögång och i fullständig kris.

Några demoner släppte nog taget under dagen, innan jag till slut nådde kvällens läger. Lilla Trutskär.

Lilla Trutskär är ett fint namn. Här kluckar vattnet varsamt mot strandkanten, solen är på nedgång bakom träden som skymmer Nyborg. Intill tältet och kajaken sitter jag, på en sten, med fötterna i fuktig sand. I allt detta lilla och stora sitter jag. Det här är dag 74 och min resa närmar sig sitt slut.

Jag försöker samla mig, samla ihop mig. Det är svårt. Och just nu har jag inte fler ord.

4 kommentarer:

 1. Dag 74 - nu kan man bli riktigt orolig. ...inte en enda rapport om fika. Samtidigt innebar dagen 61 km, vilket innebär en väsentligt längre sträcka än de normalt fikastinna dagarna. Grattis till att vara inne i finalläge enbart 2 - 2,5% kvar av de 240 milen! ...och kanske dags för en debriefing för att återvända till ett normalt liv (Svensson normalt - eller hur nu ett normalt liv skall eller skulle kunna definieras).
  Okänd ökänd

  SvaraRadera
 2. Jag kan sannerligen inte hålla mig från att skicka dig en stor varm tanke i textform, så då gör jag det här och nu. Flera gånger de senaste dagarna har jag tänkt på din resa och på allt runt omkring den.
  Hoppas att vädret är på din sida, att du får en riktigt fin morgondag, och att ihopsamlandet av dig går som du önskar.

  kram från tengrothen.

  SvaraRadera
 3. Härligt Ola - ha en fin slutkläm:-)
  Mucho well done!
  önskar - pelle

  SvaraRadera
 4. Enormt härligt och imponerande Olaus. Om du har lust ska jag och Luen debriefa din själ, i människobyn.

  //a

  SvaraRadera