lördag 4 augusti 2012

Dag 75. Haparanda (40 km)(Foto: Riksröse 59.)

Tårarna rann längs stranden vid Lilla Trutskär i morse. Och länge längs det spegelblanka havet i förmiddagsljus, nästan hela vägen fram till Virtakari Udde vid Torne älvs utlopp. Sedan kom tomheten, saknaden, lättnaden ... och den överväldigande lyckan.

Klockan visade 16:35 då jag la handen på Riksröse 59, efter 75 dagar i havskajak runt hela Sveriges kust, från Svinesund till Haparanda. Jag var framme. Och min resa var över.

Nu ska jag närmast försöka hantera en kraschlandning in i civilisationen. Det är dags att svälja det stora blå pillret, lämna den storslagna verkligheten och kliva tillbaka in i den bedövande bubblan. Jag är rädd.

Om framtiden vet jag intet, i lä vid Storbådan. Dricker lite vatten. Spänner blicken i havet. Tar sats. Och kastar mig sedan ut bland vågorna.

Vem du än är som läser detta, ett stort tack för att du har gett mig av din tid, för att du har "lyssnat" på både viktiga och helt oviktiga ord. Och ytterligare ett speciellt tack till alla er som längs min resa har skrivit vänliga och uppmuntrande hälsningar i kommentarsfälten. Det har verkligen gett värme i mitt tidvis kalla och fuktiga tält.

Om några veckor kommer jag att lägga ut ett större fång foton och filmer här, liksom en trave sammanfattande tankar kring allt det som jag har haft ynnesten att få uppleva. Välkommen tillbaka då.

Och slutligen, ha en fortsatt fin sommar, var du än befinner dig. Låt oss hoppas på medvind hela vägen, eller åtminstone över den första fjärden!

//Ola Höiden
Den 4 augusti 2012

51 kommentarer:

 1. Grattis ! Tack för underhållande rapporter från Din resa! Jag läste dem varje kväll. Vad ska jag göra nu på kvällarna ??? Hälsningar från Blekinge

  SvaraRadera
 2. Gratulerer Ola.
  Det har vært en glede å følge deg og en glede å lese dine herlige blikk på turen livet og annet.

  Laurence er på hytta på fjellet idag men jeg er sikker på at han hilser og gratulerer deg. Skal sende han en sms og fortelle det.
  Grattis!!!

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat! GrattisGrattis!

  SvaraRadera
 4. Wow, fantastiskt Ola! Hoppas kraschlandningen blir mjukare än du befarar...
  Ylva E

  SvaraRadera
 5. HANDSLAGET kl 16.35!
  Hej Ola!
  jag böjer mig och bugar! FANTASTISKT! Träningsläger 1 dag i höstas 2011 efter kajakköp - en hel dag i nya kajaken i nya vatten - tänk en hel dag och utan fika OCH DETTA I BLÅSIGT OCH KALLT SKITVÄDER. Blekingeträning runt Hasslö 1 vecka under maj 2012.
  Faktum är jag saknade fikabeskrivningen idag precis som den saknades igår.
  Handslaget "16:35 då jag la handen på Riksröse 59" måste ha kännts härligt.
  "Förtrollningen" eller "Fokuseringen" mot mål kunde kopplas bort.
  GRATTIS!
  Okänd ökänd

  SvaraRadera
 6. Härligt att se att du fullföljde hela vägen, Ola!
  Det har varit underbart att läsa din blogg, om stort och smått, från Bissen vid Resö utanför Strömstad ända till Haparanda. Du har inspirerat många med dina berättelser.
  Och lycka till nu med återkomsten till bubblan - och som tur är finns verkligheten kvar där ute, när man behöver lite perspektiv.

  /Olle

  SvaraRadera
 7. Stort grattis! Har varit kul och intressant att följa din resa längs Sveriges kust.

  Inspirerande! Funderar faktiskt att göra samma resa själv.

  //Marcus (en okänd kajakpaddlare från Göteborg)

  SvaraRadera
 8. Grymt Ola! Just idag är du stark, just idag mår du bra och detta prickat mitt i frihetens år, fan va Gött!! :o)....dessutom fixade du det i en aktningsvärd ålder, jag bugar!!!! /H

  SvaraRadera
 9. Grattis! Har varit kul att följa din resa mot Haparanda.

  SvaraRadera
 10. Ola - stort GRATTIS från mamma, som nu är lugn och samtidigt väldigt glad för att du fixade det du planerat i flera månader utan min vetskap! Det är ju HÖIDEN, helt enkelt!
  Kramar mamma

  SvaraRadera
 11. Grattis & tack för mycket underhållande läsning!

  SvaraRadera
 12. Grattis! Fantastiskt! storslaget! Överkroppen består av endast muskler, kanske den inre resan (berätta mer om sångerna du nynnat senare) har varit lika stor. Hur transporterar du hem kajan? Paddlar? :-))
  /bläck

  SvaraRadera
 13. Sommarens följetong är slut. All respekt Ola, jag är uppriktigt imponerad. Men var det inte nu du skulle cykla hem med kajaken på släp(?)

  Vi hörs / Niklas

  SvaraRadera
 14. Grymt Olaus - GRATTIS !
  Och varmt tack för "en dagens" läsning, eftertanke & inspiration under denna härliga 'resa':-) grundat i sundhet och naturens tecken. Detta frihetens år.
  Vi ses snart - pelle

  SvaraRadera
 15. Helt makalöst, Ola! Jag är imponerad och full av den allra största respekt! Lycka till nu med återanpassningen till civilisationen! / Samuel Å

  SvaraRadera
 16. Grattis Ola. Superstarkt. Som sagt, vi ses i människobyn.
  //a

  SvaraRadera
 17. Stort grattis till väl genomförd paddling!
  Dessutom vill jag utnämna din blogg till den bästa i HBB-historien. Den blir svårslagen.
  Ser fram emot att läsa din sammanfattning och se dina bilder.

  SvaraRadera
 18. Bra jobbat Ola! Var fullständigt övertygad hela tiden att du skulle fixa det om kroppen höll. Ta nu det lugnt o njut av att vara tillbaka i civilisationen.

  Som skrivits innan i kommentatorsfältet. Vad skall man nu följa o läsa på nästan daglig basis.

  Hörs Dulle

  SvaraRadera
 19. Grattis och ja havet är bättre än vardagen.

  SvaraRadera
 20. Grattis Ola!!! Grymt bra gjort.

  SvaraRadera
 21. Gött Ola! Och nu är de dags att köpa den där stugan i Kärradal! Sen guidar du tyskar på kajakturer runt Balgö hela sommaren:-)

  Jesper S

  SvaraRadera
 22. Det är så stoort att du kom fram efter allt som du varit med om!
  Vi får se till att kudda upp de värsta kurvorna i kraschbanan med lite soft häng över ett fikabrö.
  Stort grattis till din fantastiska resa!!!
  /tengroth

  SvaraRadera
 23. Grymt jobbat Ola! Vi ser dock fram emot att ha dig på trygg torr mark där vi kan få vara en del av fikandet. Oslagbart bloggat och paddlat.

  Kramar från mig

  SvaraRadera
 24. Grattis Ola! Vilken bedrift, jag är imponerad! Ta det lugnt med återkomsten till Stockholm, det är ju minst sagt en speciell värld.
  Tack också för en välskriven blogg, ett tomtebloss i vardagen. /M

  SvaraRadera
 25. Jag håller verkligen med Peter Sjödin. Du har haft den absolut bästa HBB bloggen. om du inte vet vad du ska göra i framtiden så fundera på ett författarskap, talangen finns! Grattis förresten! Lena Mämpel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Birgitta Landgren5 augusti 2012 14:08

   Hej Ola, min man är en kompis till din pappa och vi bor i Tävelsås. Vi vill gratulera till din bedrift och berätta att vi har följt din blogg varje dag. Mycket intressant har det varit att höra hur det är att vara ensam ute på havet i olika väder och situationer. Din blogg är mycket välskriven och trevlig! Och vi önskar dig lycka till med en "vanlig" tillvaro igen. Din pappa har ringt oss och sagt att hans dator krånglar! Hls Birgitta och Ove

   Radera
 26. Grattis Ola! Verkligheten är inte så farlig, vi ska prata när du kommer hem. Mårten

  SvaraRadera
 27. Åh vad härligt, vilken bedrift! Grattis Ola!!! När du är klar för lite häng med vänner finns vi där. Hoppas det blir snart.

  AK

  SvaraRadera
 28. Ola, med tanke på den höga konsumtionen av kanelgifflar så undrar en undrande om du inte trots allt är sponsrad, ditt inledande sponsorförnekande till trots... lite av basföda verkar det ju ha varit. ;-)
  /block

  SvaraRadera
 29. Grattis till målgången.

  Hälsningar
  Marita,Christer och Wilma
  Fillingen

  SvaraRadera
 30. Tjejs Ola! Grattis, kul att du fixade det. Ser fram emot att surra över en fika. Missade ditt slut eftersom jag var ute o fulcampade

  /R

  SvaraRadera
 31. Håkan Mannerskog5 augusti 2012 23:07

  Snyggt jobbat, både med paddlingen och med en riktigt bra blog! Grattis!

  SvaraRadera
 32. Stort grattis!!!
  Jag har följt dig sedan du passerade hasselö (utanför Västervik) och är grymt imponerad av din paddling.
  Hälsningar Marcus

  SvaraRadera
 33. Kjetil fra Tromsø6 augusti 2012 12:54

  Hei og gratulerer så mye! Har fulgt bloggen din store deler av veien, og spesielt etter ditt møte med Laurence.
  En stor prestasjon! Det er mange som ikke når fram. Jeg kom meg riktignok også til Haparanda i sommer, men det var med bil og bare 600km kjøring.. Juks med andre ord :)

  Gratulerer igjen!

  Hilsen
  Kjetil, padlekompis til Magnus, sønn av Laurence

  SvaraRadera
 34. Hej Olis! Nu är min långa resa också klar.Ska sova lugnt om nätterna och inte paddla vidare,slipper oroa mig.Men ett spännade äventyr har det varit,Vi har ju haft äventyr tidigare,rädd för att det inte är slut än..Det blev något fel på datorn igår.Så jag är på T eleborgs bibliotek.Jag saknar Dig och älskar Dig.Jag kan ju inte maila Dig hemma.Så vi hörs i veckan KRAM Pappa.

  SvaraRadera
 35. Ola lille! Helt fantastiskt! Jämte Bruce Dickinson och James Hetfield är du min store idol!

  SvaraRadera
 36. Grattis till att ha rundat Sverige!! och till en riktigt kul och läsvärd blogg!! Guld för oss 'soff-paddlare' !!! ///Lars

  SvaraRadera
 37. Stort grattis Ola!

  Jag är grymt imponerad men inte förvånad. Du går dina egna vägar. Ser fram emot att få träffa dig och höra mer om ditt äventyr.

  Nilsemannen

  SvaraRadera
 38. Bra jobbat Olaus!

  Du är välkommen tillbaka till verkligheten, även om jag misstänker att du fått blodad tand och snart återvänder för en ny utmaning. Skit i att ta blå piller, oavsett om det är viagra eller vanligt knark, det behövs inte :-)

  Jöhan

  SvaraRadera
 39. Kämpen OLA!
  Vi visste det - du vet vad du vill och du ser till att genomföra det, välplanerat och organiserat. Det finns egentligen inget mer att säga, vi är fulla av beundran.
  MEN - var det Foxbone-sånger du sjöng?
  Och vilken är din favoritfika? (Det har ju blivit en del!)
  Välkommen tillbaka till civilisationen efter en fantastiskt väl genomförd paddling. Men vad skall vi nu se fram emot som spännande "kvällslektyr"?
  Ranelid - släng dig i väggen:-)
  Dina Växjö-fans

  SvaraRadera
 40. Grattis Ola!
  Vilken otroligt imponerande resa du har gjort! Du måste vara världens starkaste efter alla de paddeltagen... Tack för att du har delat med dig av dina tankar, upplevelser och fantastiskt fina bilder - det har varit roligt att följa och sommarens bästa läsning!!
  Välkommen tillbaka till civilisation - får jag bjuda på en finfika?

  Stor kram/ Katarina R

  SvaraRadera
 41. OLA!
  Du gjorde det!!!
  Och du gjorde sommaren för oss med dina fantastiskt skrivna inlägg!
  Så - JÄTTEGRATTIS!
  Och välkommen i land önskar ett gäng landkrabbor

  SvaraRadera
 42. Ola Ola. Höiden, allvarligt talat - det här är rätt så otroligt coolt! Vi måste ses och prata lite inom kort. Hur fasiken kommer du hem förresten? Och när?

  /Sommerstein

  SvaraRadera
 43. Ola,

  vilken resa! Du är en sjutusans paddlare och poet. Hoppas din återanpassning till vardagen går någorlunda. Passa på och njut!

  /Jonas F

  SvaraRadera
 44. Grattis! Du har varit en källa till inspiration på många sätt :)

  SvaraRadera
 45. Ola!
  Snacka om prestation! Vilken upplevelse det måste ha varit! Och den är helt och hållet DIN, ingen kan ta den ifrån dig. Vi är fulla av beundran - både vad gäller din paddlingsinsats OCH dina skriverier och läser faktiskt dina inlägg om och om igen. Du har verkligen ordet i din makt, vet du det!?
  "Några fans - någonstans i vårt underbara, avlånga land"

  SvaraRadera
 46. Ola.
  Tack för underhållande läsnig under sommaren. Du inspirerar till långfärder och har skrivit både underhållande och tänkvärt

  SvaraRadera
 47. Ola! Ja, så fick vi se en trevlig film samt foton och dessutom en mycket välskriven, intressant epilog, som gör klart att du haft många tankar av olika slag under din fantastiska tur! Man får sig onekligen en tankeställare när man själv varje dag lever i en civiliserad bekvämlighet och tar det mesta för givet.
  Men vad skall vi nu kolla och läsa? Kommer det inget mera?? Saknaden är stor!
  Ola - du är vår stora kajakidol!

  SvaraRadera
 48. Ola - no comments!
  ALLT det du gjort är toppenbra, och, naturligtvis, även ditt avslut! Vad finns att säga?
  Fantastiskt underhållande ända till och med epilogen!
  Nu funderar jag på vilken roman/deckare jag skall kasta mig över??
  "En som följt dig från landbacken"

  SvaraRadera
 49. Allt är bara helt enastående - både din bedrift med 75 dygn i kajak och tält och ditt berättande varje dag från start till slut!
  GRATTIS Ola, du är en stor Havspaddlare

  SvaraRadera