måndag 11 juni 2012

Dag 21. Lomma (46 km)(Foto: Turning torso och Malmö i söder.)

Det sitter alltid en viss oro i magen inför överfarter på större vatten. En väderväxling kan komma väldigt snabbt och läget blir då ett helt annat.

När jag skulle lämna Pålsjö för några dagar sedan, klockan sju på kvällen, var vädret farbart på alla sätt och vis. Två minuter senare hade vinden styrt om 90 grader och ökat markant i byarna, samtidigt som tunga skurar och kritvita gäss fyllde hela Helsingborgsvattnet. Efter en timme kom lugnet åter, lika hastigt som det tidigare försvann, och jag kunde fortsätta söderut. Sådana snabba växlingar vill du inte ha på vatten med flera kilometer in till land.

Oron för dagen var Lundåkrabukten. Men oron var helt obefogad skulle det visa sig, kanske till och med i mindre gynnsamt väder än vad som idag var fallet. En skön sidvind från sydväst gav en rakt igenom behaglig resa, från Gråen vid Landskrona till Barsebäckshamn på andra sidan bukten, med en svag böj inåt kusten. Totalt 12 kilometer på 1 timme och 45 minuter.

Därefter gick resan vidare söderut under ytterligare cirka tre timmar, förbi Bjärred och Haboljung, med en avslutande landning strax söder om Lomma. Här är jag nu, med kvällssol, vattenkänning och tång som luktar illa.

Dagens kaffesump: En varm termos (utanpå). Kallt kaffe (inuti).

Gårkvällens termosdump: Jag var så himla hungrig, orkade inte hämta konservöppnaren i kajaken. Så jag bonkade ner en tältpinne i konservburken för att snabbt komma åt det matiga innehållet. Verktyget för själva bonkningen på tältpinnen råkade bli termosen. Ja, vem som helst kan ju förstå ...

1 kommentar:

  1. Lena Nilsson12 juni 2012 07:05

    Hej två kvinnor i sina bästa år gick en runda på kvällen i Lomma och där mötte vi dig !Du va på stranden med din kajak och du skulle bli där över natten,kanske har du redan gett dig av.Undertecknad önskar dig en fortsatt bra resa med inte för mycket blåst runt skånes kust.Trevlig tripp kanske ses vi på någon annan strand en annan dag hälsning Lena !

    SvaraRadera