torsdag 14 juni 2012

Dag 24. Kåseberga (26 km)(Foto: Vi är vänner nu.)

Ibland är det skönt att helt komma ifrån paddlingen under några timmar mitt på dagen, framför allt då det blåser mer än tio sekundmeter ute på havet. Ystad fick mer än några timmar, faktiskt nästan en hel dag, medan kajaken låg i vila på en lutande träbrygga bland mina vänner änderna.

Först kaffe och wienerbröd på konditori, sedan gas- och pestojakt mitt inne i centrala Ystad. Väl tillbaka vid kajaken blev det paddelvård, sårvård och slömingel med lokala förmågor i hamnområdet.

Jag lärde mig mycket nytt om livet, bland annat att "... det finns dom som lever på bara alger när dom är ute och paddlar" och att "... lyxyachten som just kom in ägs av en östermalmsdam som jagas av Skatteverket, men hon skakar galler nu".

Vem rattar monstret under tiden?

Klockan halv sex lämnade jag Ystads hamn, gick ut genom en smyglucka vid östra vågbrytaren och hamnade direkt vid Revnäbbet. En tvärbroms och två piruetter senare var jag förbi revet och gav mig in i bukten öster om Ystad.

Skön medvind till en början, men sedan blev det ordentligt "åka av" i nästan tre timmar, upp och ned på tunga havsvågor som rullade rakt in i bukten ... och som bröt cirka 100 meter från stranden.

En landstigning och en tidig kvällsmacka var inte att tänka på, det hade slutat med ett lika tidigt, högst ofrivilligt och (troligen) dramatiskt kvällsdopp. Med andra ord, jag var fast "där ute", med blicken fäst mot Kåsehuvud långt i fjärran.

Jag paddlade och paddlade och paddlade och paddlade och paddlade och sjöng "så skimrande var aldrig havet", för att mota bort lite av rädslan för allt det otrevliga som rullade in från höger.

Och ... till slut var jag i hamn, ungefär som efter ett riktigt långt rövarbesök hos en riktigt risig tandläkare. Förr eller senare är det över och man får uppleva Ales stenar i solnedgång. Magiskt.

I morgon väntar troligen Hanöbukten. Men ingenting är riktigt säkert.

5 kommentarer:

 1. Hej Ola!

  Dina skriverier får mig att skratta hela tiden. De är för härliga i sin "bohemiska" anda. Ta det försiktigt med Hanöbukten.

  Hälsningar Peter Hagström/Stockholm

  SvaraRadera
 2. Underbart Ola. Ett vackert hörn av landet. Njut.

  SvaraRadera
 3. Heja Ola! Kul läsning! Hoppas vi ses någonstans i sommar.

  SvaraRadera
 4. Ha ha. Du skriver verkligen med glimten i ögat. Vet att havet kan vara lite "bråkigt" där och man kommer inte riktigt överens jämt. Själv fick jag lift en bit, på samma ställe där du nu är, av en annan paddlare som hade mer kraft i armarna än jag vid det tillfället :) När en annan av medpaddlarna tröttnade var det dags för lunch. Det var inte tid till att paddla vidare då humöret på henne svängde rätt gott, så vi hamnade alla fyra på en strand för nakenbad :D Mat i magen fick vi och vilken utsikt man ville ha kunde man ju välja förstås ha ha.
  Ha en god fortsatt tur!
  Kari
  Strömstad

  SvaraRadera
 5. Johan Larsson15 juni 2012 14:03

  Ola, jag håller tummarna för att vädret ska vara bra när du ska över Hanöbukten. Hanöbukten är känt för att kunna bidra med lite sjögång....

  SvaraRadera