fredag 13 juli 2012

Dag 53. Trollharen (43 km)(Foto: Kanelgiffel i motljus, vid dagens första stopp.)

Den senaste tiden har jag slöat och sölat en del på morgnarna, inte kommit iväg förrän vid tiotiden. Med sju till åtta timmars paddling och ett antal inflikade pauser däremellan blir dagarna "förskjutna". Och lägerlivet lider.

Tältresning, kvällsdopp, grytkok, distansmätning, skriverier, kvällsfix, annat fix och sedan ner i sovsäcken. Proceduren tar sin lilla tid, trots att det mesta går på rutin.

Idag ville jag satsa på lägerlivet och satt därför i kajaken redan klockan halv åtta. Havet låg lugnt och morgonsolen lyste upp den gästrikländska kusten. Men efter lunch var det dags igen ... flertalet olika åskoväder cirkulerade direkt kring min kurs hela eftermiddagen, samtidigt som vindarna successivt ökade. Det blev en ryckig paddling med många säkerhetsstopp.

Först klockan sju nådde jag Gåsholma, för vattenpåfyllning och en siksmörgås på sommarcaféet. Sedan följde ytterligare två timmars kvällspaddling i skön medvind upp till Trollharen.

Efter landstigningen upptäckte jag att tioliterssäcken har fått en läcka. Flera liter vatten låg och skvalpade i aktern. Trubbel i minst två dimensioner: (1) fixet och trixet med allt det blöta, liksom (2) kommande vattenpåfyllningar.

Satsningen på kvällens lägerliv sprack helt. Inget blir riktigt som man tänkt sig, framför allt inte under en paddling runt Sverige. Det är helt enkelt bäst att inte tänka sig något alls, bara låta det bli som det blir. Något blir det.

2 kommentarer:

 1. Läser ikapp din senaste veckas äventyr, det enklaste är verkligen det bästa här i livet. Var tyvärr inte i stan när du paddlade förbi... Stort lycka till på den fortsatta färden, kul att det går så bra trots allt!

  Ann-Katrin

  SvaraRadera
 2. Mikael Tengroth18 juli 2012 09:15

  Hej!
  Attans med vattensäcken, och det lidande lägerlivet! Trist att Laurence lämnade in. Paddling i Norge nästa!
  Jag är tillbaka i staden, men vill ut igen direkt, längtar ut direkt, sitter och tittar på kajakfilmer (lika patetiskt utan omskrivningar som det låter).
  Att läsa ikapp din blogg gör längtan helt ohållbar, och jag kan komma att plötsligt göra paddelrörelser i kollektivtrafiken.

  Sista sträckan in mot stockholm fick jag en tysk kille att bogsera mig i den jävulska motvinden, och var nära att gå runt minst en gång i den fantastiska soppan av vågor. Det är svårare att bli bogserad än vad man tror, kajaken sticker åt alla möjliga konstiga håll.

  Du paddlar sverige runt. Jag blir bogserad in till slussen. Där har du lite olika nivåer av klipph...

  Hoppas du har det fint!

  /tengroth

  SvaraRadera