lördag 21 juli 2012

Dag 61. Södra Ulvön (51 km)(Foto: Flyguppvisning.)

Jag trodde nog aldrig att jag skulle nå så här långt, ända upp till Höga kusten. Men nu är jag här, på dagen två månader efter starten i Svinesund och efter cirka 2001 kilometers paddling. Karta 35 av 42 ligger i kartfodralet, och det finns nog ett Haparanda någonstans bortom horisonten, det förstår jag nu. Men jag vågar knappt tänka tanken.

Idag har jag passerat totalt fem fjärdar och till vänster på kartan ligger orter med respektingivande namn såsom Mjällom, Nordingrå och Vibyggerå. Men jag ville österut, förstås, ut till fina öar.

För ett par timmar sedan var jag på väg att slå ned tältpinnarna på en liten strandremsa vid Grunnans Kapell på Södra Ulvön, efter det dåliga beslutet (nummer ett) att gå över Ullångersfjärden i upprörd sjö. Men tji fick jag. Tältförbud, enligt damen från byn. Jag hänvisade till upprörd sjö, trötta muskler och Allemansrätten, men möttes av hänvisningar till beslut hos Länsstyrelsen och rekommendationen att paddla andra vägar.

Jag var besegrad, surnade till, kokade upp en rejäl pastagryta med kantareller, åt upp allt så fort det gick och gav mig sedan ut i sjön igen. Dagens dåliga beslut nummer två. Samma upprörda sjö igen hade skapat stora bekymmer i studsen mot de vertikala klipporna på Södra Ulvöns västsida. Men nu var klockan halv tio på kvällen och vattnet hade lugnat sig något. Tur för mig och mitt dåliga beslut.

Dagens dåliga beslut nummer tre var att slutligen slå upp tältet på norra sidan av Södra Ulvön.

Stranden lutar, tältet lutar, discot över vattnet dunkar. Men silvertärnorna utanför Germundsön var helt fantastiska.1 kommentar:

  1. Har du märkt någon skillnad i salthalten i vattnet gentemot hur det var blekinge skärgård?

    SvaraRadera