torsdag 26 juli 2012

Dag 66. Nygrundet (56 km)(Foto: Tilltufsad monsterfluga.)

Om alla dagar vore som denna, då hade jag varit "i hamn" för flera veckor sedan. Tur att det finns motvind och oväder ...

Dagen började med morgonsol, soltorkade kläder och tidig frukost i tältöppningen. Fix och trix, ihoppackning och kajaken ned i vattnet.

Den första sköna passagen gick österut över Mjölefjärden, sedan förbi Obbola och Holmsund, följt av en mindre skön passage över Yttre Täftefjärden. Den tidigare behagliga och medryckande sidvinden från nordväst blev just där en tilltagande västlig medvind rakt akterifrån, tidvis ganska svår. Det riktigt brummade i skrovet när vågorna sköljde in under kajaken. Och snabbt gick det.

Nästan lika snabb var den sena lunchen vid Diktesgrundet. Hundratals, tusentals, kanske flera miljarder (nja) monsterflugor ville prompt och plikttroget äta upp mig levande, trots mina undanflykter, min heltäckande mundering och mina fäktande motangrepp. Bäst gick det när jag rätt och slätt spelade död.

De sluga rackarna till monsterflugor förstår förstås vad arbetsplikt innebär, men ändå valde bara två på miljarden att följa med den dryga milen norrut till fikapausen vid Ostögrundet. En gjorde upprepade inhopp och otäcka påhopp bakifrån under färden, den andra stämplade inte in förrän jag öppnade akterluckan. Jodå, något tilltufsad, men fullt kapabel att jobba hårt på den nya orten.

Eftermiddagen kom, liksom kvällen. Och det var nästan omöjligt att hitta en tältplats. Bara stenar överallt. Först efter en timme av idogt spejande längs kustband och öar dök den upp, den lilla skogsdungen på Nygrundet, en liten ö öster om Norra Norum.

I natt sover jag på mjuk mossa.

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat Ola nu är det inte så långt kvar tror jag. Kollade lite på kartan som väl i och för sig luras men med tanke på hur många km du lagt bakom dig är det väl nu snart på upploppet. Hörs Dulle

  SvaraRadera
 2. Ola, om mina beräkningar stämmer hinner du ta dig till Malmö till den 8:e, när den andre Ola kommer hit. Lysande ju!
  //a

  SvaraRadera
 3. Mjuk mossa och grädde! Vad mer kan man begära av livet? :) Jag hoppas vindarna är med dig och inte mot dig, på tvärs med dig eller någon stretig riktning.

  SvaraRadera
 4. Envetna rackare det där! ;o)

  SvaraRadera